Wetsvoorstel Wet Werken na AOW-gerechtigde leeftijd aangenomen door Tweede Kamer

Het wetsvoorstel beoogt diverse obstakels voor het doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd weg te nemen. Hiermee wordt een lichter arbeidsrechtelijk regime gecreëerd voor werknemers met een AOW-gerechtigde leeftijd. Ondanks de al bestaande financiële voordelen (geen sociale zekerheidspremies en veelal ook geen pensioenpremies) van het in dienst nemen van AOW-gerechtigde werknemers ervaren werkgevers nog vaak belemmeringen voor het in dienst houden of het in dienst nemen van deze categorie werknemers. De arbeidsrechtelijke risico’s onder het huidige stelsel – zoals de doorbetaling bij ziekte en de beperkte mogelijkheden voor het aangaan van contracten voor bepaalde tijd – worden in de nieuwe wet beperkt.

Verruiming ketenregeling: meer opvolgende contracten voor bepaalde tijd mogelijk

In het wetsvoorstel is een ruimere mogelijkheid opgenomen voor het overeenkomen van opvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. In afwijking van een maximum van 3 contracten in 2 jaar tijd zoals deze zal gelden vanaf 1 juli 2015, zal voor AOW’ers dan een maximum keten van 6 contracten in 4 jaar gelden.

Beperking doorbetalingsplicht bij ziekte

Onder de nieuwe wet zal een doorbetalingsverplichting bij ziekte voor de duur van maximaal 13 weken gelden in plaats van 104 weken. De regel dat een arbeidsongeschiktheidsperiode als 1 periode geldt indien deze wordt onderbroken door een periode van minder dan 4 weken, blijft gelden.

Geen recht op aanpassing van de arbeidsduur

AOW’ers zullen onder de nieuwe wet geen recht kunnen ontlenen aan de Wet Aanpassing Arbeidsduur (WAA).

Wanneer gaat de nieuwe wet in?

Het wetsvoorstel is 17 maart 2015 aangenomen door de Tweede Kamer en zal nu in de Eerste Kamer behandeld worden. De beoogde ingangsdatum is 1 januari 2016.

Opmerkingen en tips:

  • Het normale regime van de op de werkgever van toepassing zijnde cao zal in principe ook gelden ten aanzien van AOW’ers. Indien geen cao van toepassing is, zal onder de nieuwe wet ook voor deze groep werknemers het wettelijk minimumloon en de wettelijke minimum vakantiebijslag gelden.
  • Bij bedrijfseconomisch ontslag moet (binnen de categorie uitwisselbare functie) eerst afscheid worden genomen van werknemers met de AOW-gerechtigde leeftijd.
  • De Wet werk en zekerheid zal er met ingang van 1 juli 2015 voor zorgen dat de werkgever de arbeidsovereenkomst van een werknemer, die voor het bereiken van de AOW-leeftijd in dienst is, zonder tussenkomst van UWV of kantonrechter kan opzeggen bij of na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd vanwege het enkele feit dat de werknemer die leeftijd heeft bereikt.
  • De opzegtermijn voor de werkgever in het geval van een werknemer met een AOW-leeftijd zal 1 maand bedragen (ongeacht de duur van de arbeidsovereenkomst).
  • Het opzegverbod bij ziekte zal gelden gedurende 13 weken. Aan ontslag wegens ziekte (na het opzegverbod) zullen beperkte eisen worden gesteld.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Martine Hoogendoorn: m.hoogendoorn@denklaw.nl of 088-73 04 620.